donderdag 28 juni 2012

Uit de oude doos: Oude Liefde Roest Niet

Eerder gepubliceerd op Hyves op 3 december 2007
·         
Ruim 20 jaar geleden ontmoette ik IQ. Een Engelse symfonische rockband waar ik ter plekke weg van was. Voor de liefhebbers van symfo: veel gitaar en keyboard, een stevige ritmesectie en Pete Nicholls, een zanger die dankzij een rare piepstem eigenlijk helemaal niet kan zingen.
Intussen is het 2007, bestaat IQ 26 jaar en treden ze nog altijd op.
De tragiek is dat ze nog altijd net zo onbekend zijn als 26 jaar geleden. Hoewel: zo tragisch is dat niet. Er is een trouw groepje fans dat ervoor zorgt dat de zalen van het clubcircuit voor IQ wel vol komen. De concerten zijn daardoor heel intiem en berengezellig.
Afgelopen zaterdag was het weer zover. Om 20.30 stond IQ op het podium van “De Boerderij”in Zoetermeer (jawel!). Een kleine 1000 fans, en Ronald, stonden klaar om de ervaring te ondergaan. De gemiddelde leeftijd in de zaal……ik schat ongeveer 40 jaar….
En het was weer geweldig! Van het eerste tot het laatste moment één brok van heerlijke herrie, af en toe vergezeld van het zo markante stemgeluid van Pete. Ik heb genoten!
Ronald, die niets met IQ heeft, maar toch meeging, stond alles verwonderd te bekijken.
Met name de blonde dame naast ons, die helemaal opging in de muziek. Ze stond constant met haar armen om zich heen te zwaaien, te draaien met haar lichaam en regelmatig midden in een nummer te gillen op een manier die mij deed concluderen dat ze op deze avond zo’n dertien maal klaargekomen moet zijn.

De band kwam het podium op om half negen. Een kleine tweeënhalf uur en drie (!!) toegiften later stapten ze uiteindelijk het podium weer af. Het was echt weer geweldig!!!

Voor wie meer wil weten over de band:
www.gep.co.uk/iq

En dan is het grote moment weer bijna aangebroken: de Top2000 komt er weer aan!
Heeft u ook gestemd?? Volgens Radio 2 moet dat haast wel, want er zijn bijna 2 miljoen stemmen uitgebracht. Natuurlijk heb ik ook gestemd.
Natuurlijk op Bohemian Rhapsody. Er is nog altijd nog niets gecomponeerd wat bij dit meesterstuk in de schaduw kan staan.
Mijn overige keuzes:

Pink Floyd: Comfortably Numb
Yes: Close to the Edge
Kate Bush: Wuthering Heights
David Bowie: Heroes
Abba: The day before you came
The Waterboys: The whole of the moon
Shaffy & List: Pastorale
Rob de Nijs: Malle Babbe
Elton John: I’m still standing

De twee Nederlandse nummers zijn teksten van Lennart Nijgh; wellicht de beste tekstschrijver die we in ons landje ooit gehad hebben.

Wat heeft u gestemd? Daar ben ik best nieuwsgierig naar!

De laatste week van 2007 wordt de Top2000 weer uitgezonden. Dat betekent in huize Van Sliedregt weer op ieder moment waarop het kan: radio aan en meebrullen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten