maandag 5 augustus 2013

Gijp en de homo'sAfgelopen zaterdag heb ik, samen met enkele honderdduizenden andere mensen, in Amsterdam tijdens de GayPride genoten van de Canal Parade.
Bijna drie uur lang een stoet van 80 boten, bomvolle grachten, vrolijke mensen. Een bruisende stad, vol met mensen die er met elkaar een geweldig feest van maakten.

Feest? 
Ja, inderdaad een feest. Maar wel met een serieuze ondertoon. De bedoeling van de Pride is het vieren van de vrijheid die we in Nederland kennen, maar daarbij wordt ook aandacht gevraagd voor de vooroordelen die nog altijd bestaan over homosexualiteit en die ertoe leiden dat er (ook in Nederland!) nog altijd veel homo's zijn die niet durven uit te komen voor hun geaardheid.

Tegenstanders van de Pride roepen steevast dat het een vulgaire vertoning is, met "al die mannen, die in hun blote reet op een boot staan te dansen" (al dan niet met veren in datzelfde achterwerk gestoken). Ik vraag me, als ik zoiets weer eens lees of hoor, altijd af of deze mensen überhaupt weleens iets hebben gezien van de Pride. 

Ook dit jaar voeren er (ik schreef het al) weer 80 boten mee. Van allerlei ondernemingen, organisaties, politieke partijen etcetera. Op een aantal boten dansten mannen in een boxer en vrouwen in bikini. Maar dat is het dan ook wel. Op een gemiddeld strand zie je schokkender beelden (voor wie zich eraan wil ergeren).

Opvallende thema's dit jaar waren de diverse boten met verwijzingen naar de anti-homowet, die sinds kort in Rusland van kracht is. Die er in het kort op neerkomt dat ik voor het tikken van een stukje zoals dit, in Rusland regelrecht de gevangenis zou indraaien.

Een andere welkome nieuwkomer was de boot van de KNVB, met daarop allerlei prominenten uit de voetbalwereld. De boodschap die de KNVB hiermee wilde uitdragen was dat het okee is voor een homosexuele voetballer om uit de kast te komen.
Wat mij betreft een prima en terecht signaal. Er zijn tot nu toe maar weinig voetballers die het lef hebben gehad uit de kast te komen. 

Een van de eersten was begin jaren 90 de Britse voetballer Justin Fashanu. Zijn coming-out betekende ook  het einde van zijn carrière. Om de haverklap spelen onder anti-homogezangen vanaf de tribunes en opmerkingen van trainers en spelers naar je hoofd krijgen is nu eenmaal niet vol te houden. 
In 1998 pleegde Fashanu zelfmoord, na (nooit bewezen) beschuldigingen over sexueel misbruik van een minderjarige jongen.

In Nederland is tot nu toe nog nooit een eredivisiespeler uit de kast gekomen. De KNVB doet er tegenwoordig van alles aan om duidelijk te maken dat er niets mis is met homosexualiteit.
Vandaar dat met de voetbalboot tijdens de Pride van dit jaar een prima signaal afgegeven werd.

Het nut van dit signaal blijkt alleen volledig voorbijgegaan te zijn aan voetballachebek René van der Gijp. Vanavond draaide hij in het programma Voetbal International de klok in een paar minuten tijd 30 jaar terug.

Gijp (vorige week nog in een lachstuip vanwege het feit dat Toine van Peperstraten bij zijn afscheid van de NOS emoties had getoond) vond de deelname van de KNVB-boot aan de Pride maar onzin.
Volgens hem zijn er namelijk nauwelijks homo's in het voetbal. Voetbal is namelijk helemaal geen sport voor homo's! Een kind van 6 jaar kan wel op voetbal gaan, maar als hij 14 jaar is en ontdekt dat hij homo is, gaat hij liever op zaterdag in een kapperszaak werken. En homo's heten Mari of Leco. Die hebben geen voetbalnamen. En Gijp heeft bovendien nog nooit een "Gordon" in de kleedkamer gehad.

Zo vlogen de clichés een aantal minuten lang over tafel. De integriteit van de aanwezigen  op de voetbalboot werd en passant door tafelgenoot Derksen ook nog even in twijfel getrokken. Die stonden er volgens hem alleen maar op om voor de buitenwereld zogenaamd betrokken te doen.

Beste René. Ik ben 46 jaar, leid een gewoon burgerlijk leven, voed twee kinderen op, werk niet in een kapperszaak, ga tijdens mijn vakanties graag in een regenachtig land lange wandelingen door de woeste natuur maken, houd niet van ballet, kijk op zondagavond graag naar de samenvattingen van de eredivisie, heb een zwak voor Sparta en Feyenoord, ben een fan van Formule 1, kijk niet naar modeprogramma's en krijg jeuk van Mike de Boer.

En toch ben ik homo. Zo een "waaraan je het niet ziet".
Zo een waarvan er heel veel zijn.
Veel meer dan jij voor mogelijk houdt.
En waarvan er ongetwijfeld ook veel rondlopen op voetbalvelden.
En die na jouw redevoering van vanavond voorlopig maar "veilig" in de kast blijven.

Justin Fashanu draait zich om in zijn graf.3 opmerkingen:

 1. Beste John

  wat mij verbaasd dat je daags na je feestje waar je naar eigen zeggen de vrijheid viert druk maakt om de borrelpraat van van der Grijp. Heerlijk toch dat in ons land ieder zijn mening mag geven. ook als het ongenuanceerde nonsens is.

  Groetjes

  @
  Andreas Rose

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Andreas,

   De essentie van mijn stuk is niet dat Van der Gijp dit niet zou mogen zeggen. Integendeel, dat mag hij gelukkig in ons land.
   Mijn punt is dat hij kennelijk een bekrompen, stereotiep beeld heeft van "de homo's". En naar mijn mening haalt hij alles wat de KNVB afgelopen zaterdag met haar boot wilde bereiken onderuit.

   En volgens mij staat het mij vrij daarover mijn mening te geven.

   Verwijderen
 2. Beste John,

  Een doeltreffend en duidelijke statement heb je hier neergezet. Het is dan ook jammer en triest dat er nog veel mensen zijn die de essentie van dit onderwep niet begrijpen, zegt wat mij betreft genoeg over deze mensen. Petje af voor jou John.

  BeantwoordenVerwijderen